Forum

[Szukaj na forum]

Technika
Index >> Garaż >> pacjent 15m silnik 1.5 problem... prąd/zasilanie
[odpowiedz]
[1]
pacjent 15m silnik 1.5 problem... prąd/zasilanie
AutorWiadomość
nastek0005.07.2021 21:09

Skąd: Oława
Od: 2021-06-07
Postów: 21
Witajcie,

No to są pierwsze dziwne problemy z moim Taunuskiem 🤨

Dziwnym trafem przestały mi świecić światła mijania świeciły się tylko pozycyjne z tylu ok migacze spoko stop itd tez muslalem ze zarowki no ale że dwie na raz 🤨

Ok wróciłam autem pod dom a po godzinie może dwoch wchodzę włączam silnik Jebudu mijania dalej nie działają do tego nie działa radio itd w sumie to stwierdziłem że cała deska rozdzielcza bo nawet wycieraczki nie hulały. Pierwsza myśl bezpieczniki a więc wszystkie ładne 8a wymienione na nowe i... dupa blada nadal to samo.

Czy ktoś miał może coś takiego podobnego w swoich autach albo może macie jakiś pomysł co to może być i co mogło się stać.

Będę wdzięczny za każdą mądrą podpowiedź co m9zna zrobić i sprawdzić.

Z góry bardzo dziękuję

Pozdrawiam nastek00
amator05.07.2021 23:30
Administrator

Skąd: Pruszków
Od: 2003-10-29
WWW
Postów: 3407
Jakby same światła, to możesz mieć jeszcze przekaźnik taki metalowy pod maską. Lubią styki zaśniedzieć no i masz tam kolejne 2/4 bezpieczniki. Ale jeśli na desce, to możesz też sprawdzić, przeczyścić masę. A może masz regulację oświetlenia zegarów i sobie przy okazji niechcący przykręciłeś? Znam takie przypadki ;)
nastek0006.07.2021 05:56

Skąd: Oława
Od: 2021-06-07
Postów: 21
No właśnie dziwne że najpierw światła ale teraz normalnie do tego cała deska czyli nie działa wskaźnik poziomu paliwa obrotomierz predkosciomierz nawet wycieraczki . Tak jak by zwyczajnie nie dochodził prąd do wszystkiego co jest w desce rozdzielczej plus te światła.

Ok zobaczę pod maską i sprawdzę to o czym mowisz może faktycznie gdzieś masy nie dostaje bo to dziwne coś takie
nastek0008.07.2021 08:39

Skąd: Oława
Od: 2021-06-07
Postów: 21
Witajcie,


Najprawdopodobniej udało mi się zidentyfikować usterkę bo problem minął.

Pod kierownicą z lewej są bezpieczniki wszystkie po 8a przetarłem styki bo były lekko zaśniedziałe i oczywiście je wymieniłem. Dodatkowo pod maską z lewej strony ukryte są jeszcze dwa bezpieczniki jeden 8a i drugi 25a tak samo przeczyściłem styki oraz wymieniłem bezpieczniki na nowe

Efekt...

Usterka minęła światła wróciły deska rozdzielcza zaczęła działać także jest już ok

Pozdrawiam

nastek00
nastek0008.07.2021 09:02

Skąd: Oława
Od: 2021-06-07
Postów: 21
pod maską od strony kierowcy będzie łatwiej

[odpowiedz]
[1]